Gepubliceerd op vrijdag, 4 augustus 2023

Oogstdemonstratie Vrouwenpolder

Terug in de tijd… Op dinsdag 15 augustus 2023* hoopt Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland haar jaarlijkse Oogstdemonstratie te geven. Deze dag wordt gedemonstreerd hoe in de eerste helft van de 20e eeuw in het Zeeuwse landleven de oogstwerkzaamheden met trekpaarden en landbouwwerktuigen werden uitgevoerd.

Oogstdemonstratie in Vrouwenpolder
Bron: Het Zeeuwse Trekpaard

Oogsten vóór 1950

Op deze Oogstdemonstratie wordt je meegenomen naar het Zeeuwse landleven van vóór 1950 en zie je hoe de oogstwerkzaamheden met trekpaarden en landbouwwerktuigen plaatsvonden.

Je gaat de trekpaarden aan het werk zien in de tarweoogst. Met een tweetal zelfbinders, elk bespannen met drie trekpaarden wordt het graan gemaaid en tot schoven gebonden. De ‘boerenknechts’ laden de schoven op de mengwagens en vervoeren ze vervolgens naar de dorsmachine.

Het werkend trekpaard

Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland doet er alles aan om het werkend trekpaard als levend erfgoed in stand te houden. Op de Oogstdemonstratie kan je dan ook veel meer zien waarom het trekpaard in West-Europa lange tijd de belangrijkste krachtbron in de landbouw is geweest. Naast het oogsten van de tarwe worden nog meer  werkzaamheden getoond die op een authentieke manier met de trekpaarden werden uitgevoerd.  Zo wordt het ploegen gedemonstreerd, stro schudden en landbewerking met een cultivator.

Leren, ervaren en ontspannen

Hoe het is om met trekpaarden bespannen menwagens mee te rijden kan je zelf ervaren tijdens rondritten op het perceel. Een hoefsmid zal een demonstratie verzorgen en de Oldtimer Trekkers en Motorenclub Midden Zeeland (OTMMZ) zullen een ploeg demonstratie en show geven. Er zijn veel activiteiten voor jong en oud, kramen van verschillende samenwerkende partijen, mogelijkheid voor een hapje en drankje en toiletvoorziening is aanwezig.

Historische Gewassen is er ook bij!

Stichting Historische Gewassen Natuur(lijk) Zeeuws is uiteraard op dit typisch Zeeuws evenement ook aanwezig. Wij delen samen een kraam met de Boerderijenstichting en uiteraard bieden wij enkele van onze mooie producten te koop aan, zoals ons nieuwste trots: Leeuwerik Saison. Zien we jou ook?

Datum & Tijd

Dinsdag, 15 augustus 2023*
Aanvang: 14:00 uur
Einde: 18:00 uur

Locatie

Op een perceel tarweland gelegen aan:
Koningin Emmaweg/Lijdijkweg
Vrouwenpolder

Kosten

€ 5,00 entree
€ 2,00 kinderen 6-12 jaar

Rondritten en parkeren zijn gratis.

Parkeren

Auto’s dienen op het perceel geparkeerd te worden! Parkeerwachters wijzen een parkeerplaats aan, volg de aanwijzingen op. Parkeren in de bermen is niet toegestaan!

* LET OP!  Bij ongunstige weersomstandigheden kan het evenement verzet of afgelast worden! Dit wordt bekend gemaakt via de Facebook-pagina of de website van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland,

Bron foto:
Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland