Gewassen

Historische gewassen met hun specifieke kenmerken, hun opbrengst en gebruik.

Bruin kaf emmertarwe

Kenmerken

  • Waarschijnlijk een kruising van de Eenkoorn met wild gras;
  • Heeft 2 bloempjes en lange naalden, 2 korrels per aarpakketje;
  • Voor consumptie moet je eerst pellen.

Opbrengst
Ongeveer 2000 kg/ha.

Gebruik
Speciaalbieren.

Eenkoorn tarwe

Kenmerken

  • Eenkoorn is de eerste gecultiveerde graansoort die in Midden-Europa werd gebruikt;
  • Voor consumptie moet je de korrels eerst pellen.

Opbrengst
Ongeveer 1500 kg/ha.

Gebruik
Speciaalbieren.

Grijze Zandboekweit

Kenmerken

  • Behoort tot de familie van de duizendknoop;
  • Aantrekkelijk voor bestuivers;
  • Glutenvrij;
  • Zaad is driehoekig, lijkt op kleine beukennootjes;
  • Zaadjes zijn kleiner dan de Zwarte Zandboekweit.
  • Lastig te oogsten door ongelijke afrijping;
  • Oud streekproduct (boekweitfeesten Zuiddorpe).

Opbrengst
1500 kg/ha.

Gebruik
Boekweitpannenkoeken, glutenvrije producten.

Tekening haver

Haver

Kenmerken

  • Belangrijke teelt rond 1900 toen er nog veel met paarden gewerkt werd; 
  • Korrel moet eerst gepeld worden.

Opbrengst
2500 kg/ha.

Gebruik
Veevoer voornamelijk voor paarden, muesli, havermout, havervlokken.

Huttentut (Deder)

Kenmerken

  • Oliehoudende zaden uit de kruisbloemenfamilie;
  • Vroege bloeier (mei/juni), daardoor zeer waardevol voor insecten;
  • Er is zomerdeder en winterdeder (ligt aan zaaiperiode).

Opbrengst
1500 kg/ha.

Gebruik
Wordt gebruikt voor: spijsolie, huidverzorgende olie, massageolie, lampolie, stengels voor borstels en biobrandstof.

Tekening van Maarsche gerst

Maartsche gerst

Kenmerk

  • Wordt in maart gezaaid, vandaar de naam.

Opbrengst
Ongeveer 4000 kg/ha.

Gebruik
Veevoer, bierproductie.

Risweit

Kenmerken

  • Werd veel in Nederland geteeld rond 1890;
  • Dit is de Gelderse variant, naam is uit het Duits,
    ris is van rijzen, weit is van wit, witbrood dus.

Opbrengst
Ongeveer 4000 kg/ha.

Gebruik
Meel voor brood, pasta.

Rotkorn (spelt)

Kenmerken

  • Kruising van Emmertarwe en Eenkoorn;
  • 2 korrels per aarpakketje;
  • Voor consumptie moet je eerst pellen;
  • Glutenarm / glutenvrij.

Opbrengst
Ongeveer 2000 kg/ha.

Gebruik
Meel voor brood / pannenkoeken.

Tekening van Sint Jansrogge

Sint Jansrogge

Kenmerken

  • Vernoemd naar Sint Jan: 24 juni.
  • De rogge wordt op of net na deze datum gezaaid;
  • Hoog gewas (tot wel 2 meter), kleine aren en kleine korrels;
  • Groeit goed op zandgrond.

Opbrengst
Ongeveer 3500 kg/ha.

Gebruik
Stro (dakbedekking), roggebrood, peperkoek.

Wilhelmina tarwe

Kenmerken

  • Ontstaan uit kruising van Zeeuwse Tarwe met Engelse rassen;
  • Werd op grote schaal geteeld tot 1930;
  • Prachtige goudgele korrel;
  • Niet geschikt voor brood.

Opbrengst
Ongeveer 5000 kg/ha.

Gebruik
Pannenkoekenmeel, veevoer.

Zeeuwse tarwe hoog

Kenmerken

  • Voorloper van onze huidige tarwerassen;
  • Rond 1870 goed voor 70% van de jaarlijkse productie in Nederland;
  • Goede bakkwaliteit;
  • Variant op de Zeeuwse Tarwe.

Opbrengst
Ongeveer 4000 kg/ha.

Gebruik
Meel voor brood, pasta’s zoals penne, tagliatelli.

Zeeuwse tarwe

Kenmerken

  • Voorloper van onze huidige rassen;
  • Rond 1870 goed voor 70% van de jaarlijkse productie in Nederland;
  • Goede bakkwaliteit.

Opbrengst
Ongeveer 4000 kg/ha.

Gebruik
Meel voor brood, pasta’s zoals penne, tagliatelli.

Tekening Zeeuwse witte tarwe

Zeeuwse Witte tarwe

Kenmerk

  • Werd veel in Zeeland geteeld rond 1920.

Opbrengst
Ongeveer 4000 kg/ha.

Gebruik
Mout voor bier (bekende Patrijskebier).
Pannenkoekenmeel, pasta’s.

Zeeuwse Zesrijïge wintergerst

Kenmerken

  • Typische aarvorm met 6 rijen;
  • Fijne korrel, daardoor ongeschikt voor mout.

Opbrengst
Ongeveer 4000 kg/ha.

Gebruik
Veevoer.

Zwarte Boekweit

Kenmerken

  • Behoort tot de familie van de duizendknoop;
  • Aantrekkelijk voor bestuivers;
  • Glutenvrij;
  • Zaad is driehoekig, lijkt op kleine beukennootjes;
  • Lastig te oogsten door ongelijke afrijping;
  • Oud streekproduct (boekweitfeesten Zuiddorpe).

Opbrengst
1500 kg/ha.

Gebruik
Boekweitmeel, pannenkoeken, glutenvrije producten.

Meer weten over historische granen? Neem contact met ons op.