Gepubliceerd op vrijdag, 10 mei 2024
Zeeuwse Visdief is inspiratie voor nieuw blond bier
In Zeeuws-Vlaanderen is een nieuw biertje gemaakt van historisch graan. Het blonde bier is tijdelijk verkrijgbaar en heet Zeeuwse Visdief. Ook hobbybrouwers kunnen een kleine hoeveelheid van het graan krijgen, zodat ze ermee kunnen experimenteren. Volgens Alex Wieland van de stichting Historische Gewassen Natuurlijk Zeeuws is het beschikbaar stellen een kleine moeite: “Anders dan geef je het aan de kippen en dat is natuurlijk jammer.”
Presentatie van de Zeeuwse Visdief door Alex Wieland
De stichting beheert een aantal akkerreservaten in Terhole en Sint Jansteen waar graan en hop groeit. “Dat zijn granen van 200 of 300 jaar geleden”, zegt Wieland in radioprogramma Zeeland wordt Wakker. Voor de streek hebben ze een belangrijke historische functie. “Misschien kunnen deze gewassen in de toekomst nog wel eens van pas komen”, legt Wieland uit. Dit omdat er volgens hem bepaalde mineralen en vitamines inzitten, die goed kunnen helpen tegen ziektes.
Commercieel zijn deze granen niet interessant meer, andere graansoorten geven een hogere opbrengst. Of ze moeten een langer proces ondergaan voordat je het kunt gebruiken. “We hebben bijvoorbeeld eenkoren of emmertarwe en daar zit een kafje omheen”, vertelt Wieland. “Dat moet je eerst met een speciele pelmachine eraf halen voordat je het kan gebruiken.”
Bij de stichting Historische Gewassen Natuurlijk Zeeuws vinden ze dit allemaal geen probleem en maken ze nu zelfs bier van het graan: de Zeeuwse Visdief. Het is een biertje met vier verschillende historische granen. De Zeeuwse witte tarwe, een graan uit 1850, de maartsche gerst, een oud Nederlands gerstras, de Zeeuwse haver en de Sint-Jans rogge.
Het is uniek dat je vier verschillende granen in een biertje hebt
Alex Wieland
Zelf brouwen
En het blijft niet bij zelf brouwen. De stichting nodigt bierbouwers uit om ook te experimenteren met de oude granen. “Wij vinden het heel erg leuk als er iets van de granen gemaakt wordt”, zegt Wieland. “En als het iets heel leuks is, dan kunnen we het zelfs op de markt brengen.” Het mag dus ook iets anders zijn dan het brouwen van bier.
Het bier is te krijgen bij verschillende landwinkels in Zeeuws-Vlaanderen, maar het is maar een tijdelijk product met een beperkte oplage.