Gepubliceerd op woensdag, 01 mei 2024

Zeeuwse visdief, blond bier uit Terneuzen

De afgelopen week zijn de eerste visdiefjes weer in Nederland aangekomen vanuit de overwinteringsgebieden in Afrika. Op 29 april werden er al meer dan 200 gezien bij de broedplaats op het sluizencomplex in Terneuzen. De visdief is een vogelsoort die hoort bij de Zeeuwse zomer en de Zeeuwse kust: de zomer aan de Zeeuwse kust kan beginnen! En als eerbetoon aan de visdief lanceren wij op 01 mei ’24 bij het Portaal van Vlaanderen een zomers blond bier: Zeeuwse Visdief.

Zeeuwse Visdiefbier wordt gepresenteerd.

Alex Wieland presenteert de Zeeuwse Visdief.

De zomer luiden we dit jaar in met een speciaal blond bier: Zeeuwse Visdief.
De Zeeuwse Visdief is gebrouwen door Brouwerij De Kip uit Ossenisse. Het bevat alleen Zeeuwse ingrediënten afkomstig uit de akkerreservaten in Zeeuws Vlaanderen. De Sint Jansrogge, Maartsche gerst, Zeeuwse Witte tarwe en Zeeuwse haver zijn historische granen die alleen nog in die akkerreservaten te vinden zijn. Deze granen hebben specifieke eigenschappen die belangrijk zijn om te behouden. De gebruikte hop komt uit het akkerreservaat De Schommeling bij Sint Jansteen.

In de akkerreservaten is veel aandacht voor natuur. Door het aanleggen van bloemblokken, akkerranden, struweelhagen en keverbanken bieden we een broedplaats voor akkervogels. Daarnaast trekken deze akkerreservaten insecten aan die meehelpen om plaaginsecten te bestrijden.

Dit bier is een eerbetoon aan de historische gewassen, de akkernatuur en natuurlijk aan de visdief. Het is een licht blond, fris zuur, fruitig, troebel zomerbier met een licht alcoholpercentage.
Het initiatief voor dit bier komt van de Stichting Historische Gewassen Natuur(lijk) Zeeuws. We hebben als doelstelling om de historische gewassen te behouden en beleefbaar te maken met aandacht voor de natuur. Er zijn inmiddels al verschillende mooie producten gemaakt met deze gewassen. Meer informatie over de Zeeuwse Visdief (bier en vogel) is te vinden op onze website.

De komst van de visdieven luidt elk jaar de Zeeuwse zomer in. Daar hoort een fris bier bij

Alex Wieland,
Visdievencoördinator​

DPG Media was er ook bij.
Op donderdag 02 mei '24 verscheen dit artikel o.a. in de Provinciale Zeeuwse Courant.
Raymond de Frel, journalist
Kelly Thans, fotograaf